همه ما در خانه یا محل کار از اسباب و وسایل پلاستیکی استفاده می کنیم. سطل آشغال، گلدان، ظروف مختلف در اشکال مختلف و... در هر گوشه از محل کار و زندگی ما یافت میشوند. این وسایل که همیشه هم جلوی چشم ما هستند بالاخره بعد از مدتی رنگ و روی نامطلوبی پیدا کرده یا کهنه می شوند. در این مطلب به شما خواهیم گفت که اشـیا پلاسـتیکی را چطور رنـگ کنیم.
جایگزین کردن همیشه راه راحت و به صرفهای نیست. با یک رنگ جذاب و مطابق میل خودتان میتوانید تازگی را به وسایل اطرافتان برگردانید. این طوری روحیه تان هم عوض میشود.
اشـیا پلاسـتیکی را چطور رنـگ کنیم
رنگ کردن پلاستیک دردسرها و البته ترفندهای خودش را دارد. نگران نباشید؛ راه حل از آنچه فکر میکنید سادهتر است. در حالت عادی، رنگ روی پلاستیک سر میخورد و یا دلمه میشود. حتی ممکن است به محض خشک شدن پوسته پوسته شود و بریزد. اما تولیدکنندگان رنگ وقتی دیدند پلاستیک و وسایل پلاستیکی جزو لاینفک زندگی امروزی شدهاند فکر چاره افتادند.
آنها اسپری رنگهایی تولید کردند که چسبندگی بهتری دارند و در برابر پوسته شدن مقاوم هستند. اسپری رنگ ها تا همین جا هم کار ما را برای رنگ کردن پلاستیک انجام میدهند، اما برای گرفتن نتیجه مطلوب، بهتر است قبل از رنگ کردن سطوح پلاستیکی کار آماده سازی را به درستی انجام دهیم.
وسایل پلاستیکی را با قلم مو هم می توان رنگ کرد اما ممکن است رد قلم مو روی کار بماند و نتیجه مطلوب حاصل نشود. اما اسپری رنگ سطح نهایی نرمتر و یکدستی به ما میدهد. در نهایت میشود انتظار داشت یک غیرحرفهای بتواند در مدت 20 دقیقه (بسته به اندازه وسایل) و با احتساب خشک شدن رنگ، ظرف حدود 4 ساعت، با هزینهای کمتر از خرید و جایگزینی، وسیله موردنظر را رنگ کند.
آماده کردن سطوح پلاستیکی قبل از رنگ آمیزی
همان طور که گفتیم، مهم ترین کار قبل از رنگ کردن سطوح پلاستیکی زیرسازی و آماده سازی سطح است. برای این کار مراحل زیر را یک به یک انجام دهید:
سطح کار را با آب تمیز کنید
برای شروع، سطح کار را با آب ولرم و پودرهای شوینده و کهنه پارچه یا اسفنج تمیز کنید. اسباب و وسایلی که قارچ یا کپک روی آنها جمع میشود، مثل میز و صندلی های پلاستیکی کنار استخر، بیشتر از یکبار شستن لازم دارند و باید با چیزی زبرتر از اسفنج، مثلا سیم ظرفشویی تمیز شوند. با آب تمیز و سرد سطح کار را بشویید تا به هیچ وجه کف مواد شوینده روی کار باقی نماند.
سطح کار را سنباده بزنید
سطوح صاف و صیقلی را سنباده بزنید. رنگ به سطوح پلاستیکی مات و زبر بهتر از پلاستیک براق و صاف میچسبد. از آنجایی که بیشتر وسایل پلاستیکی براق و صیقلی هستند سنباده زنی یکی از مراحل مهم رنگ کردن پلاستیک محسوب میشود. شاید بخواهید با ماشینهای برقی سنباده زنی (سندر) این کار را انجام دهید اما باید مراقب باشید که در اثر گرمای ایجادشده پلاستیک شکل خود را از دست ندهد.
برای وسایل پلاستیکی که سطح تمیزی دارند سنباده نرم شماره 100 تا 180 کافی است. اگر برای تمیزکاری سطح کار چیزی بیشتر از کف صابون و شوینده لازم دارید میتوانید با سنباده های 60 تا 80 شروع کنید و به سنباده های نرم تر برسید.
گرد سنباده را از سطح کار پاک کنید
به عنوان تمیزکاری نهایی سطح کار را با الکل ایزوپروپیل حتما تمیز کنید تا خاک سنباده کاملا از روی سطح پلاستیک برداشته شود. این کار را در فضای بیرون که تهویه هوای خوبی دارد انجام دهید. دستکش لاتکس دست کنید، الکل ایزوپروپیل را روی تکهای پارچه بریزید و سطح کار را پاک کنید. این کار را تا جایی تکرار کنید که دیگر ذرهای آلودگی و گرد سنباده روی پارچه جمع نشود.
برای پاشیدن رنگ عجله نکنید
لایه اول رنگ را اسپری کنید. هنگام رنگ کردن پلاستیک صبر زیاد لازم دارید. شاید روی چوب و کاغذ و کارتن 2 لایه رنگ کافی باشد. اما اسباب و وسایل پلاستیکی کاملا متفاوت هستند چرا که پلاستیک هیچ منفذی ندارد و رنگ را جذب نمیکند. در صورت امکان، کار را به صورت افقی بخوابانید. اسپری را خوب تکان دهید. برای امتحان اسپری را در هوا یا روی یک تکه پارچه بزنید تا مطمئن شوید به راحتی اسپری میشود.
قوطی اسپری را در فاصله 20 الی 30 سانتی متری پلاستیک و با زاویه 45 درجه نگه دارید. به آهستگی شروع به اسپری کردن رنگ سرتاسر پلاستیک کنید. نباید سعی کنید تمام سطح کار را در یک نوبت رنگ بپاشید چون باعث شره کردن رنگ میشود.
نکته: اسپری کردن بیش ازحد، یک لایه به اصطلاح گرد اسپری ایجاد میکند که باعث میشود رنگ های نیمه براق و براق تار و کدر شوند. برای جلوگیری از این موضوع، هنگام اسپری کردن نباید قوطی اسپری را به سمت عقب ببرید و از پلاستیک دور کنید. در عوض، قوطی اسپری را به سمت جلو و نزدیک به پلاستیک حرکت دهید. با این حرکت، به جای ایجاد گرد اسپری، سطح کار با رنگی روشن و دلنشین پوشش داده میشود.
لایه های بعدی رنگ را مثل مرحله اول اعمال کنید
بگذارید رنگ برای حداقل 2 ساعت در محیطی گرم و خشک بماند تا خشک شود. وقتی پلاستیک را لمس میکنید باید خشک و سفت به نظر بیاید نه چسبناک. اگر شره های کوچکی میبینید که خشک شده اند، با سنباده آن ها را صاف کنید. برای این کار، رنگ باید کاملا خشک و سفت شده باشد وگرنه سطح کار لک شده و رنگ آن به راحتی برداشته نمیشود.
لایه دوم رنگ را همانند لایه اول اسپری کنید. مثل دفعه قبل، در برابر وسوسه پاشیدن لایه ضخیم رنگ مقاومت کنید. زیاد دور نگه داشتن قوطی اسپری کار شما را خراب میکند، چرا که حاصل کار پوششی دانه دانه میشود که پوشیدن دوباره آن سخت است.
بعد از 2 یا 3 ساعت که لایه دوم نیز خشک شد، لایه نهایی را اعمال کنید.
در این مطلب خواندیم که اشـیا پلاسـتیکی را چطور رنـگ کنیم. با این روش می توان بسیاری از اسباب و وسایل پلاستیکی خانه و محل کار خود را مثل روز اول نو کنید.
لطفا سوالات و نظرات خود را با ما در فروشگاه زبرنگ در میان بگذارید.
منبع: اسپروس